Concert de flaut și chitară “Napoli de la Baroc la Neoclasicism”

PrintInstitutul Italian de Cultură din București vă invită

miercuri 15 mai 2019, la ora 18.30
în Aleea Alexandru 41, București

la concertul pentru chitară și flaut
“Napoli de la Baroc la Neoclasicism”
Muzică, Artă, Arhitectură în tradiția napolitană 

susținut de Duo-ul
Salvatore Lombardi (flaut) – Piero Viti (chitară)
Prezentare și imagini de Agostino Bossi

“Napoli de la Baroc la Neoclasicism” este un proiect original care leagă creația muzicienilor Școlii Napolitane de Muzică din perioada cuprinsă între secolul al XVIII-lea și primele decenii ale secolului al XIX-lea de artele și de arhitectura acelei perioade la Napoli. Capitala Regatului celor Două Sicilii era renumită pentru activitatea sa muzicală intensă, pentru numeroasele sale teatre și pentru cele patru Conservatoare de prestigiu, pentru arhitectură și arte, fiind un obiectiv obligatoriu în marele tur pentru vizitatorii din toată Europa. Mărturia acestei extraordinare perioade culturale este un repertoriu infinit de forme arhitectonice, opere teatrale, pagini vocale și compoziții instrumentale. (Agostino Bossi)

Piero Viti (Napoli, 1961) a studiat chitara sub îndrumarea profesorilor Stefano Aruta și Angelo Gilardino, obținând diploma cu notă maximă la Conservatorul din Avellino. A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale și susține, cu succes, de mai mulți ani, concerte în Italia și în alte țări (Statele Unite, Rusia, Austria, Germania, Franța, Spania, Belgia, Elveția, Polonia, Ungaria, România, Slovenia). A participat la numeroase programe de radio și televiziune și a lansat mai multe CD-uri în Italia și în străinătate, primite favorabil de critica specializată. Este profesor titular de chitară la Conservatorul din Benevento, unde este și coordonatorul artistic al manifestării “Autunno Chitarristico” și al Colocviului dedicat lui Ferdinando Carulli. Susține cu regularitate cursuri de perfecționare în Italia și în alte țări și este membru în juriile unor importante concursuri naționale și internaționale.

Salvatore Lombardi (Pompei, 1965), supranumit de critică “omul care dă glas flautului în Italia”, este un artist poliedric ce alătură carierei concertistice pe cea didactică și de director artistic al unor inițiative de promovare a flautului la nivel internațional. A colaborat, ca solist, cu importante orchestre internaționale și cu soliști renumiți, susținând concerte în cele mai mari instituții muzicale din Italia și din lume (Europa, Rusia, Statele Unite, China, Coreea, Japonia). În prezent, este profesor titular la catedra de flaut de la Conservatorul de Stat “Martucci” din Salerno, fiind invitat cu regularitate să susțină seminarii și masterclass în cadrul celor mai importante asociații și instituții din lume. Este fondatorul și directorul revistei FALAUT și directorul artistic al colecției “Falaut collection”, al “Falaut Festival”, al “Flautomania”, al Concursului Internațional de Flaut “Severino Gazzelloni” și al “Falaut Campus”, premiat de curând cu Medalia Președinției Republicii Italiene pentru înalta sa valoare artistică și culturală.

Program

Ferdinando Carulli (1770-1841) – Fantasia sul “Pirata” di Bellini op.337
(Introduzione – Tema e Variazioni – Finale)

Domenico Cimarosa – Siciliana (dal Concerto per oboe e archi)

Domenico Cimarosa (1749-1801) – Ouverture “Matrimonio Segreto”
(trascrizione per flauto e chitarra di F. Carulli)
Io ti lascio perché uniti (dal Matrimonio Segreto)
(trascrizione per flauto e chitarra di F. Carulli)

Domenico Cimarosa (1749-1801) – Ouverture “Orazi e Curiazi”
(trascrizione per flauto e chitarra di F. Carulli)

Giovan Battista Pergolesi (1710 – 1736) – Siciliano

Jean Louis Tulou (1786-1865) – Ferdinando Carulli – dalle “Six Airs Italiens”:
“Ecco Ridente il Cielo”
Cavatine du Barbier de Seville

Gioacchino Rossini (1792-1868) – Ouverture “Tancredi”
(trascrizione per flauto e chitarra di F. Carulli)

This entry was posted in 2019, Arhiva, Program. Bookmark the permalink.