Dante – 750 de ani de la naștere (1265-1321)

dante4Anul acesta se celebrează 750 de ani de la nașterea lui Dante Alighieri (1265-1321), în Italia și în alte țări desfășurându-se numeroase manifestări.  Expoziții, seri de lectură, conferințe, concerte de muzică clasică și contemporană, spectacole de teatru și dans, instalații video și proiecții, lectio magistralis ținute de personalități marcante ale culturii naționale și internaționale și de cercetători ai literaturii dantești, au îmbogățit calendarul evenimentelor găzduite în primul rând de orașele cele mai legate de numele marelui poet: Firenze, Ravenna, Verona și Roma.

Și Institutul nostru dorește să-l celebreze pe autorul Divinei Comedii dedicându-i trei momente care se adresează unui public diferit, dar unit de admirația pentru cultura italiană și pentru marii săi protagoniști.

miercuri 25 noiembrie 2015
Liceul bilingv Dante Alighieri sărbătorește cea de-a 750 aniversare a lui Dante 
eveniment organizat de elevii și profesorii de la Liceul Dante Alighieri din București

miercuri 25 noiembrie 2015, ora 19.30
la sediul Institutului Italian de Cultura – Aleea Alexandru 41, București
CĂLĂTORIE ÎN DIVINA COMEDIE
dante
Seară de muzică și poezie cu lectură de cânturi din Infern, Purgatoriu, Paradis însoțită de muzică interpretată ENSEMBLE CANAVISIUM MOYEN AGE (Riccardo Monopoli – actor, Paolo Lova – lăute, Daniele Montagner – flaut)
Oaspete de excepție –  Franco Palmieri (regizor și actor), directorul artistic al spectacolului de excepție “All’improvviso Dante, 100 canti per Firenze”, ajuns anul acesta la cea de-a XV-a ediție. De la prima sa ediție (2006) și până astăzi au participat peste 8000 de persoane, între care personalități din lumea spectacolului și ale vieții publice, precum Matteo Renzi, Lucio Dalla, Sandro Veronesi, Brunello Cucinelli. Franco Palmieri va recita fragmente din Divina Comedie, dar ne va și povesti despre acest eveniment extraordinar, în care circa 1500 de persoane citesc, pe străzile din centrul Florenței, toată Comedia lui Dante într-o singură după-amiază.

joi 26
noiembrie 2015, ora 19.30

la sediul Institutului Italian de Cultura – Aleea Alexandru 41, București
LA CINĂ CU DANTE

Untitled-3Program: Seara începe cu vizitarea unei expoziții de fotografie care ilustrează localitățile vizitate de Dante în călătoriile sale și la care se fac referiri precise în Divina Comedie. Cuvântul introductiv îi va aparține regizorului și actorului Franco Palmieri, creatorul sărbătorii desfășurate la Florența în care mii de oameni au citit fragmente din Comedie. În timpul gustărilor va fi proiectat un scurt documentar despre personalitatea lui Dante. Între felurile de mâncare servite, sunt prevăzute scurte intermezzo-uri cu recitarea unor terține însoțite de muzica suavă a flautului și a lăutei.
Cina include gustări, felul întâi, felul al doilea și dulciuri bazate pe rețete tradiționale toscane (crostini, ribollita, mezeluri, pui în stil vânătoresc, tocăniță de mistreț, schiacciata fiorentina, cantucci, vinuri albe și roșii, etc. etc.).
In colaborare cu: Ristorante Terra e Fuoco
Sponsor: Marchesi Antinori

Costul cinei este de 150 RON de persoană. Dat fiind că locurile sunt limitate, cei interesați sunt rugați să-și facă rezervare prin email la adresa info@iicbucarest.org sau prin telefon la numărul 021-2310880. Locurile vor fi atribuite în ordinea rezervărilor și vor fi confirmate prin email.

 

from: November 25, 2015 to: November 26, 2015
2015 Arhiva Program
This entry was posted in 2015, Arhiva, Program. Bookmark the permalink.