Expoziție de pictură “București – Bucarest” de Federico Collesei

Locandina mostra ColleseiInstitutul Italian de Cultură din București vă invită

vineri, 17 mai 2019, la ora 18.30
în Aleea Alexandru 41, Bucarest

la vernisajul expoziției de pictură
BUCUREȘTI – BUCAREST
de Federico Collesei

Expoziția va rămâne deschisă până la data de 31 mai.

Federico Collesei, născut la Legnaro (PD) în 1960, predă italiana la Colegiul Național Ion Neculce din București din 2010. Căsătorit, trei copii și doi câini. Îi place să scrie și să deseneze. Destinul i-a scos în cale capitala României și un pictor sard, Tonino Mattu, căruia i-a cerut ajutorul ca să picteze priveliștea ce se vedea de la fereastra apartamentului său din București. Tonino i-a spus “vino la atelier și lucrează”. Câteva noțiuni de bază și gata pasiunea. După ani de zile în care a observat orașul, pictura și-a luat avânt și au apărut tablourile din expoziția BUCUREȘTI – BUCAREST. În amintirea unui alt prieten pictor, Renato Petrucci.

“Cineva care scrie nu e neapărat un scriitor, cineva care pictează nu trebuie să fie musai pictor, ci doar cineva care simte nevoia să scrie sau să picteze, cu onestitate și cu pasiune.” (Federico Collesei)

“Federico Collesei intra în contact cu pictura printr-un ochi narativ: în jurul său vede povești ce trebuie spuse. Cu textul ar putea spune o poveste, cu pensula schițează forme, imprimă, combină semne și culori. Într-un tablou nu se poate citi întotdeauna o poveste bine spusă, de multe ori detaliile subiectului sunt sugerate, schițate. Așa este și cu pictura lui Collesei: exigența povestirii întâlnește privirea pictorului, acea privire care se oprește asupra lucrurilor mici, a peisajelor, a persoanelor, fără a spune o poveste clară, ci mai degrabă sugerând-o celui care privește. Subiectul picturilor sale este Bucureștiul, un București care poate nu ar trebui pus pe pânză, subiecte care nu sunt mulțumite de pictura care le este dedicată. Uneori nu își dau seama că cineva le privește, alteori se îndepărtează, se ascund. Pictura lui este realistă, dar nu ilustrativă, redă stări de spirit și tensiuni sociale, printr-un gest pictural și intuitiv. Peisaje urbane, bănci goale, tineri fără adăpost, câini vagabonzi. Acestea sunt personajele din picturile sale. Printr-o paletă de culori sobre și o tușă care sugerează dorința de a cuprinde detaliile picturii, fără elemente decorative. Scenele reprezentate se desfășoară sub o lumină care nu caută detaliile, ci ne face spectatori involuntari ai unei realități care ar putea trece neobservată. Imaginile din picturile lui Collesei sunt furate dintr-o realitate trecătoare dar, cu toate acestea, ne prind, poate pentru că sunt acele momente din viață pe care cei mai mulți dintre noi, în goana de zi cu zi, nu le-am trăit, detaliile urbane peste care am trecut și trecem zi de zi, fără să ne dăm seama că și acolo unde lumina și întunericul nu ajung, au loc niște întâmplări și povești care merită povestite într-un text sau redate într-un tablou.” (Tonino Mattu, pictor)

 

This entry was posted in 2019, Arhiva, Program. Bookmark the permalink.