Jalisse

Duet muzical italian format din Alessandra Drusian şi Fabio Ricci, cuplu atât pe scena cât şi în Jalisse roseviaţa reală. S-au cunoscut în anul 1990 în cadrul unei case de discuri cu care amândoi colaborau, iar în 1994 a luat naştere oficial duetul Jalisse al cărui nume este inspirat de un personaj din serialul de televiziune Familia Robinson. În 1995 duetul participă la Festivalul de la Sanremo, categoria Tineri, prezentând melodia Vivo care îi clasifică pe locul trei deja din cea de-a doua seară a festivalului, dându-le dreptul de a participa din oficiu la ediţia din anul următor, la care s-au clasat pe locul şase la categoria Noi propuneri cu melodia Liberami.

În 1997 câştigă primul premiu al aceluiaşi Festival de la Sanremo cu melodia Fiumi di parole. Apare aproape imediat discul lor de debut intitulat Il cerchio magico del mondo. Două luni mai târziu prezintă aceeaşi melodie la concursul Eurovision de la Dublin. După succesul obţinut în Italia întreprind un turneu internaţional susținând concerte în Statele Unite al Americii, Canada, Rusia, Chile.

În Italia, duetul Jalisse a iniţiat şi a participat la manifestări de interes social, cum ar fi proiectul Live Localitour d’Italia by Jalisse, un turneu ce îmbină valoarea turistică a teritoriului cu informaţia socială, proiectul Artisti nelle Scuole având ca scop promovarea creativităţii şi a formării muzicale, proiect realizat în colaborare cu MIUR, Ministerul Educaţiei din Italia. De asemenea, participă la un proiect al Fundaţiei Rita Levi Montalcini, publicând un album de eseuri ale Premiului Nobel intitulat Linguaggio universale, iar din anul 2002 participa activ la acţiunile Fundaţiei Mike Bongiorno.

În februarie 2006 prezintă noul lor single Fede dell’amore, în cadrul unui proiect iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe al Italiei, în prezenţa Ministrului Gianfranco Fini, un cântec dedicat păcii în lume și respectului faţă de diversitate. În anul 2010 Jalisse lansează proiectul Crescere Insieme A L’Aquila, proiect ce implică şcoli şi artişti deopotrivă în compunerea unor cîntece,  ce vor fi prezentate apoi într-un concert ţinut pe Stadionul Tommaso Fattori din oraşul L’Aquila. În anul următor participă la Festivalul Internaţional „Human Right Tour 50” organizat de Amnesty International. În anul 2012 apare noul lor single Tra Rose e Cielo versurile aparţinând poetului italo-irakian Younis Tawfik;  este povestea de dragoste dintre o femeie şi bărbatul ei plecat într-o misiune de pace. Cântecul este însoţit de un videoclip regizat de Massimo Toniato. Apar apoi alte doua cântece E se torna la voce şi Dove sei care se bucură de mare succes. Noul lor album este în faza de pregătire.

Comments are closed.