Le Ninfe della Tammorra

Este un proiect în integralitate feminin născut dintr-o idee a Serenei Della Monica, având ca ninfe 3suport patru imortanţi muzicieni de folk. Fiecare concert este o explozie de sunete şi ritmuri care captivează publicul într-un spectacol mai degrabă unic decât rar. Grupul, constituit şi condus de Serena Della Monica susţine concerte de peste 10 ani în Italia şi în străinătate. Este compus din artişti şi cercetători care îşi propun să facă cunoscute tradiţiile populare ale Sudului Italiei şi ale Tammurriatei, altfel spus Ballo e Canto sul Tamburo (Dans şi cântec pe muzică de tambur).

Spectacolul grupului Le Ninfe della Tammorra reprezintă o călătorie între malurile Mediteranei, ce porneşte din regiunea Campania unde îşi are originea Tammurriata. Este povestirea unui ţinut, a unei îmbinări de tradiţii religioase şi pagâne. Un foc viu care arde şi te invită să dansezi în jurul lui. Un spectacol ce se naşte din necesitatea de a povesti despre antica cultură populară a Campaniei, din dorinţa de a o menţine actuală prin intemediul unui limbaj muzical şi figurativ, de teatru şi dans, ce evocă sonorităţile mediteraneene îmbinate cu ritmurile urbane ale muzicii moderne.

Spectacolul are o atmosferă captivantă în care ritmul tamburelor, vocile învăluitoare şi muzica hipnotică entuziasmează publicul de la bun început. Grupul are la activ numeroase turnee în Italia şi în străinătate, toate încununate de succes, atât din partea publicului cât şi a criticii. Grupul Le Ninfe della Tammorra a participat la diferite emisiuni de televiziune cum ar fi: Linea Blu pe Rai Uno, Mezzogiorno in Famiglia pe Rai Due, La domenica del villaggio pe Rete Quattro, Linea Verde pe Rai Uno, L’Host pe Sky.

Tammurriata, aşa cum sugerează titlul, este interpretarea unui text, cântat şi dansat cu acompaniamentul Tammurrei, instrument realizat dintr-un cerc de lemn acoperit cu o piele bine întinsă, cu diametrul ce variază între 35 – 60 cm. Tammurriata este o suită de cântece cu origini străvechi ce exprimă o identitate teritorială şi culturală: este vorba de datini, de sărbătoarea la care tăranul îşi povestea propria viaţă, propria credinţă, ostenela după munca câmpului, iubirea, toate prin intermediul sunetelor de tambur, al cîntecului şi al dansului.

www.ninfedellatammorra.it

Pe scenă: Serena Della Monica, Carlotta D’avino, Sara Schiavo, Mariana Somma, Gianmarco Volpe, Giovanni Volpe, Amleto Livia, Pasquale Ziccardi

Comments are closed.