Miercuri 25 iunie

Ora 20.30 – Concert de deschidere: Le Ninfe della Tammorra

Grup feminin acompaniat de patru renumiţi muzicieni de folk. Concertul este o explozie de sunete şi ritmuri ce antrenează şi fascinează publicul. Spectacolul ia naştere din nevoia de a povesti despre vechea cultură populară a Sudului Italiei, evocând sonorităţi mediteraneene îmbinate cu ritmuri ale muzicii moderne. Un foc viu ce arde şi ne invită să dansăm în jurul lui.

ninfe 1Este un proiect în integralitate feminin născut dintr-o idee a Serenei Della Monica, având ca suport patru importanţi muzicieni de folk. Fiecare concert este o explozie de sunete şi ritmuri care captivează publicul într-un spectacol mai degrabă unic decât rar.

Grupul, constituit şi condus de Serena Della Monica susţine concerte de peste 10 ani în Italia şi în străinătate. Este compus din artişti şi cercetători care îşi propun să facă cunoscute tradiţiile populare ale Sudului Italiei şi ale tammurriatei, altfel spus ballo e canto sul tamburo (dans şi cântec pe muzică de tambur).

Spectacolul Ninfe della Tammorra reprezintă o călătorie între malurile Mediteranei, ce porneşte din regiunea Campania unde îşi are originea Tammurriata. Este povestirea unui ţinut, a unei îmbinări de tradiţii religioase şi pagâne. Un foc viu care arde şi te invită să dansezi în jurul lui.

Un spectacol ce se naşte din necesitatea de a povesti despre antica cultură populară a Campaniei, din dorinţa de a o menţine actuală prin intemediul unui limbaj muzical şi figurativ, de teatru şi dans, ce evocă sonorităţile mediteraneene îmbinate cu ritmurile urbane ale muzicii moderne. Spectacolul are o atmosferă captivantă în care ritmul tamburelor, vocile învăluitoare şi muzica hipnotică entuziasmează publicul de la bun început. Grupul are la activ numeroase turnee în Italia şi în străinătate, toate încununate de succes, atât din partea publicului cât şi a criticii.

Grupul Le Ninfe della Tammorra a participat la diferite emisiuni de televiziune cum ar fi: Linea Blu pe Rai Uno, Mezzogiorno in Famiglia pe Rai Due, La domenica del villaggio pe Rete Quattro, Linea Verde pe Rai Uno, L’Host pe Sky.

Tammurriata, aşa cum sugerează titlul, este interpretarea unui text, cântat şi dansat cu acompaniamentul Tammurrei, instrument realizat dintr-un cerc de lemn acoperit cu o piele bine întinsă, cu diametrul ce variază între 35 – 60 cm. Tammurriata este o suită de cântece cu origini străvechi ce exprimă o identitate teritorială şi culturală: este vorba de datini, de sărbătoarea la care țăranul îşi povestea propria viaţă, propria credinţă, osteneala după munca la câmp, iubirea, toate prin intermediul sunetelor de tambur, al cântecului şi al dansului.

www.ninfedellatammorra.it

Comments are closed.