La Dolce Vita – proiecție specială a filmului restaurat

locandina Fare Cinema 2019Cu ocazia evenimentului “Fare Cinema” (20-26 mai)
Institutul Italian de Cultură are plăcerea de vă invita

sâmbătă, 25 mai 2019, la ora 19.00
la Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, București)

la proiecția versiunii restaurate a filmului
LA DOLCE VITA
de Federico Fellini
cu: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée,
Yvonne Furneaux, Magali Noël, Alain Cuny, Walter Santesso, Lex Barker, Nadia Gray
Coloana sonoră: Nino Rota

Protagonistul filmului este Marcello (Marcello Mastroianni), un ziarist de scandal care visează să devină scriitor, avându-l mereu alături pe nedespărțitul fotograf Paparazzo (Walter Santesso). Cufundat în dulcea viață de oraș (are și o aventură cu o doamnă din aristocrația romană), ajunge să însoțească o renumită actriță, Sylvia (Anita Ekberg), pe care începe să o curteze într-un local (Caracalla’s, unde apare și un Adriano Celentano foarte tânăr). La ieșirea din local, Sylvia vede Fontana di Trevi și intră în apă, chemându-l la ea pe Marcello extaziat. Filmul continuă cu un episod despre apariția Fecioarei Maria inventat de doi copii și apoi cu întâlnirea lui Marcello cu Steiner, un intelectual din Roma. Vederea familiei lui Steiner îi declanșează o criză lui Marcello, convins că a găsit existența ideală și neștiind că, nu după mult timp, avea să se petreacă o tragedie. Nenorocirile lui continuă cu leșinul bătrânului său tată care venise să-l vadă de la Rimini și cu despărțirea de logodnica Emma care îl părăsește. Filmul se încheie cu scena unei carcase de monstru marin eșuat pe plaja din fața unei vile unde tocmai se terminase o orgie nocturnă.

Cea de-a doua ediție e evenimentului “Fare Cinema” se desfășoară între 20 și 26 mai 2019 și este dedicată numeroaselor meserii din cinematografie, respectiv tuturor acelor profesii – actori, regizori, scenariști, directori de fotografie, scenografi, compozitori, costumieri, machiori, editori de film, efecte speciale etc. – ce formează mașinăria complexă a producției cinematografice.

Adresăm mulțumiri Cinetecii di Bologna care a pus la dispoziția Institutului Italian de Cultura versiunea restaurată a filmului și Cinematecii Eforie din București ce găzduiește proiecția, fiind și co-organizator al evenimentului.

This entry was posted in 2019, Arhiva, Program. Bookmark the permalink.