O fereastră către Matera

PrintMatera – Capitală europeană a culturii 2019

Institutul Italian de Cultură și Ambasada Italiei în România,
cu patronajul Fundației Matera 2019,

prezintă evenimentul

O FEREASTRĂ CĂTRE MATERA

marți, 9 aprilie 2019, la ora 17.30
în Aleea Alexandru 41, București
(intrarea liberă)

Program

quadro campi di grano17.30 – Vernisajul expoziției “Peisajele din sud ale lui Constantin Udroiu”
Arta lui Constantin Udroiu este strâns legată de regiunea Basilicata: prima sa frescă monumentală a fost realizată în 1976 pe fațada Primăriei din Accettura, iar alte fresce foarte frumoase decorează Bazilicile din Satriano (1983) și Bernalda (1981 și 1985) și Biserica Santa Maria dei Greci din Matera (1991). Artistului român îi aparține și fresca “I Cinque Misteri Gaudiosi” din Matera-Picciano (1991).

18.00 – Arta, istoria și cultura în regiunea Basilicata

Întâlnire cu Mihaela Adameşteanu, arheolog, nepoata lui Dinu Adameşteanu, arheologul român care a dezvăluit nu numai lumii, ci și lucanilor de astăzi, bogăția și diversitatea culturală a Basilicatei antice. La cincisprezece ani de la dispariția sa, se poate afirma că el a fost fondatorul arheologiei în Basilicata, dezvăluindu-le lucanilor propriile lor rădăcini. Fără îndoială, patrimoniul artistic și cultural al Lucaniei este și va rămâne legat de numele lui Dinu Adameşteanu.

Întâlnire cu Federico ValicentiGastronomia ca mijloc de promovare culturală
Federico Valicenti povestește despre teritoriul Lucaniei prin intermediul felurilor de mâncare la hanul său Luna Rossa, din Terranova di Pollino. Un chef pentru care mâncarea reprezintă, în primul rând, cultura și identitatea unui popor și ale unui teritoriu. Așa au apărut “Gli Atlanti della Tavola”, dar și ultimul său volum “Dalla tavola lucana al Paradiso”, o legătură între gust și antropologie.

veduta Matera esterno-newsletterÎntâlnire cu Pino SurianoMatera și parcurile literare din Basilicata
Pino Suriano este Președintele Societății Dante Alighieri din Matera, profesor și jurnalist. A colaborat cu mai multe ziare naționale italiene și a creat modalități inovative de a învăța limba italiana, inclusiv legate de noile limbaje ale rețelelor sociale. În 2017 i-a fost decernat Premiul “Ultimi educatori”, pentru interpretarea legăturilor dintre normele didactice și lumea comunicării.

Moment teatral – Pietrele vorbesc, prezentat de Franco Palmieri
Actorul și regizorul Franco Palmieri este directorul artistic al proiectului Matera inCanta Dante, în care 400 cântăreți au recitat, printre pietre, Divina Comedie. Pasionat de Matera și de România, va încânta publicul cu o lectură de poezii scrise de autori lucani, un omagiu adus poeziei și sunetelor Materei.

This entry was posted in 2019, Arhiva, Program. Bookmark the permalink.