Săptămâna culturii italiene

sciSăptămâna culturii italiene
19-25 februarie 2018

PROGRAM

LUNI, 19 febr.

14,00 Deschiderea oficială – Invitat de onoare: ambasadorul Italiei, e.s. Marco Giungi.
Alocuțiuni: reprezentanții Rectoratului UB, decanul FLLS, directorul de Departament – Amfiteatrul Maiorescu
Prezentarea ultimelor apariții de carte de italienistică din ultimii ani: Cauda pavonis de Mugur Hanibal Stănciulescu și Colecția bilingvă „Biblioteca Italiană” a Editurii Humanitas, coordonată de prof.univ.dr. Smaranda Bratu Elian. Prezentarea va fi făcută cu colaborarea studenților.
Scurt spectacol: balet Tarantella napoletana, prezentat de către elevele Scolii de balet „Jaqueline”; canzonette napoletane și arii de operă interpretate de studenți la Universitatea Națională de Muzică București (pregătire italiană prof.univ.dr. Oana Sălișteanu)

MARȚI, 20 febr.

14,30-17,30 Masă rotundă pe tema: Statutul și imaginea imigraților români în Italia. Co-organizatori: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Spațiu: Sala de Consiliu a FLLS, str. Pitar Moș et. 1
14,00-15,30 – workshop cu participare SAS: moderator: prof.dr. Dumitru Sandu, director Centrul de Studii pentru Migrație, SAS
• prof.dr.Dumitru Sandu – ”România în schimbare prin experiențe de migrație: drumul italian”
• conf.dr Oana Boşca Malin
• discuții cu participanții
In sala vor mai fi prezenti: conf.dr.Adrian-Nicolae Dan, directorul Departamentului de Asistență Socială, Conf.dr. Paula Tufiș, lect.dr. Georgiana Rentea, lect.dr.Smaranda Witec
15,30 – 15,45 PAUZĂ
15,45 – 17,30 prezentarea cărților despre fenomenul migrației: Fetița care se juca de-a Dumnezeu ( ed. Polirom) de Dan Lungu și Cireșe amare de Liliana Nechita (ed. Humanitas)
• dialog cu autorii
• intervine: psiholog Maria Iordănescu
• dialog cu participanții

MIERCURI, 21 febr.

18,30 – Conferința pe tema Carnavalul italian, origini și manifestări, susținută de prof.dr. Liviu Franga și de lect.dr. Miruna Bulumete – sala de conferințe a Institutului Italian de Cultură. Conferințele vor i susținute în limbile română (prof. Franga) și italiană (prof. Bulumete)

JOI, 22 febr.

17,30 – Conferința prof. Ioana Beldiman (Universitatea Națională de Arte din București) despre Muzee și muzeologie în Italia – sala de conferințe a Institutului Italian de Cultură. Conferința va fi susținută în limba română.
19,00 – Film la Institutul Italian de Cultură: Non è un paese per giovani de Giovanni Veronesi (2017)

VINERI, 23 febr.

10,00 – Întâlnirea studenților de la Secția de Italiană cu directorul Institutului Italian de Comerț Exterior, dl. Luca Gentile. Tema: „Oportunitățile de carieră pentru absolvenții Secției de Italiană în contextul relațiilor economice româno-italiene”. Invitat: prof. Magdalena Platis, (prorector Managementul Calităţii, Dezvoltare Instituţională și Relaţia cu Mediul de Afaceri); prof. Luciana Ghica, președintele Asociației „Alumni”
18,00 – Închiderea Săptămânii culturii italiene. Alocuțiunea pe tema „Le relazioni diplomatiche fra la Romania e la Santa Sede” prezentată de mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu papal la București. Masă rotundă pe această temă. (Amf. Maiorescu)
Invitați: mons. Miguel Maury Buendia, e.s. Bogdan Tătaru Cazaban (ex-ambasador al României la Sfântul Scaun), e.s. Teodor Baconschi (ex-ambasador al României la Sfântul Scaun), prof.dr. Wilhelm Dâncă (decan, Facultatea de Teologie Romano-Catolică), prof.dr. Ștefan Buchiu (decan, Facultatea de Teologie Ortodoxă), reprezentanți ai Rectoratului UB, prof.dr. Liviu Franga (decan, FLLS).
17,00 – 22,00 Seara culturală italiană, organizată de ASLS – sediul din Pitar Moș

SÂMBĂTĂ, 24 febr.

20,00 – Carnavalul studenților – bal mascat organizat de studenții secției de Italienistică, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură și cu ASLS, la sediul Institutului Italian de Cultură. Intrare liberă. Consumație contra cost (minim); muzică și dans.

ALTE ACTIVITĂȚI:
Pe toată durata săptămânii culturale va exista amenajată o vitrină cu apariții recente de cărți legate de cultura italiană

Coordonator: conf.dr. Oana Boșca-Mălin
Colaborator din partea Biroului de Relații Internaționale: Raluca Amza
Organizatori: DLRLLII din FLLS, în parteneriat cu: Institutul Italian de Cultură, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea Națională de Arte București, Editura Humanitas
Instituții invitate, prin reprezentanții lor: Ambasada Italiei la București, Nunțiatura Apostolică, Ambasada României la Roma, Institutul Italian de Comerț Exterior

This entry was posted in 2018, Arhiva, Program. Bookmark the permalink.