Studiile de românistică în Italia – Conferință susținută de prof. Bruno Mazzoni (Universitatea din Pisa)

Afis MazzoniAvem plăcerea de a vă invita
la conferința susținută de
prof. BRUNO MAZZONI
STUDIILE DE ROMÂNISTICĂ ÎN ITALIA
luni, 27 noiembrie 2017, ora 19.00
Sediul IIC, Aleea Alexandru 41

Puțini știu că limba și literatura română se predau, în prezent, în Italia, în nouă universități. Începând din anii ‘40 ai secolului trecut au fost create în Italia numeroase “Lectorate” de română, ca urmare a dorinței Italiei și României de a întări ideea romanității și de a promova schimburi culturale între cele două state care trăiseră, în paralel, experiențe istorice asemănătoare din multe puncte de vedere. Cercetători de prestigiu – și e suficient să cităm pentru toți numele Rosei del Conte –  au contribuit la popularizarea și la valorificarea patrimoniului literar român în Italia.
Profesorul Bruno Mazzoni de la catedra de limba și literatura română din cadrul Universității din Pisa, prieten al celor mai importanți intelectuali români contemporani, va trece în revistă istoricul studiilor de românistică pe teritoriul Italiei.

Născut în 1946, Bruno Mazzoni predă limba și literatura română la Departamentul de Filologie, Literatură și Lingvistică al Universității din Pisa. A realizat studii de românistică și a tradus în italiană numeroase opere scrise de autori români, printre care Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Herta Müller, Max Blecher, Denisa Comănescu.
În 2003 a primit Premiul național pentru traducere din partea Ministerului pentru Bunurile culturale al Italiei. I-a fost conferită laurea h.c. de către Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București și de către Universitatea de Vest din Timișoara.

This entry was posted in 2017, Arhiva, Program. Bookmark the permalink.