“Toate pentru victorie” – expoziție și conferință susținută de Camilla Peruch

Locandina Mostra PeruchInstitutul Italian de Cultură din București vă invită
marți, 12 februarie 2019, la ora 18.30
la vernisajul expoziției și la conferința

TOATE PENTRU VICTORIE
Imaginea femeii în propaganda italiană de război

susținută de CAMILLA PERUCH
autoarea volumului Tutte per la vittoria (Kellermann, 2018)

În timpul Primului Război Mondial femeia italiană trăia într-o societate patriarhală care o recunoștea doar în calitate de fiică, mamă și soție a unui bărbat care decidea pentru ea. Îi erau negate toate drepturile, inclusiv cele elementare, dar cu toate acestea era înfățișată, fotografiată, zugrăvită și descrisă în nenumărate ocazii. Propaganda de război a folosit-o de fapt, ca model pentru a promova activismul patriotic. Mass media i-au exploatat chipul și corpul pentru a transmite mesaje precise și ambivalente, folosind tehnicile publicitare inovatoare pentru a ajunge cu o mai mare eficacitate la populația mai puțin educată: imagini colorate, atrăgătoare și didascalii cu efect de slogane autentice. Vorbeau despre ea: suplimentele ilustrate ale mai multor cotidiene intervenționiste, ziarele de tranșee, mesajele publicitare, cărțile poștale, revistele de fotografie. La distanță de 100 de ani aceste mijloace de comunicare ne restituie un caleidoscop al rolurilor încredințate femeii, căreia i se cerea, mereu și oricum, să susțină unicul țel drag patriei: Victoria.

camilla_x_sitoCamilla Peruch estelicențiată în Litere, a studiat pianul, s-a născut și locuiește la Conegliano. Se dedică cercetărilor istorice și didactice asupra Primului Război Mondiale la muzee istorice și institute școlare. A scris împreună cu Sonia Santin “Il Corriere dei Piccoli va alla guerra” (Kellermann, 2015) și “Piave e Grande Guerra” (Kellermann, 2017); a colaborat cu asociația sintesi&cultura la publicarea volumului “La Grande Guerra e la memoria nel Museo della Battaglia di Vittorio Veneto” (Kellermann, 2008), iar în 2016 (tot la editura Kellermann) a publicat “La storia ritrovata del soldato Jozsef Kiss”. În 2018 a publicat “Tutte per la vittoria” (cu prefață de Dacia Maraini).

Imaginile expoziției provin din cărți poștale și afișe din anii 1915-1918 și din ziarele: Domenica del Corriere (1917-1918), L’Illustrazione Italiana (1916), Numero (1915-1917), La Tradotta (1918), Sempre Avanti (1918), Touring Club Italiano (1916), Corriere dei Piccoli (1916)

Proiect grafic: www.kellermanneditore.it

This entry was posted in 2019, Arhiva, Program. Bookmark the permalink.