Ziua Memoriei – Concert de clarinet și pian

concerto giorno memoriaCu ocazia Zilei Memoriei , Institutul Italian de Cultură vă invită
luni, 28 ianuarie 2019, la ora 19.00
în Aleea Alexandru 41, București, la

CONCERTUL DE CLARINET ȘI PIAN
susținut de
DAVIDE CASALI, clarinet
PIERPAOLO LEVI, pian

Activitatea muzicală este o prezență constantă în experiența concentraționară și are o importanță semnificativă pentru tema complexă a memoriei și a reprezentării. Cu toate acestea, este tratată ca o temă periferică și, în aparență, mai puțin relevantă în cadrul studiilor tradiționale despre Shoah. Din acest motiv, Asociația Muzica Liberă organizează de patru ani “Festivalul Viktor Ullmann” dedicat Muzicii Concentraționare – muzica compusă de cei deportați în lagărele de concentrare și în ghetourile naziste – și Muzicii Degenerate –muzica pe care guvernul nazist o considera decadentă și nocivă.
Duo-ul clarinet-pian a luat naștere în cadrul festivalului amintit și își propune să interpreteze muzică “Degenerată” dedicată acestor două instrumente și prea puțin interpretată. Nume ca Leone Singaglia, Alberto Gentili, Ernst Krenek, Viktor Ullmann, pentru a cita numai câțiva, sunt compozitori foarte importanți, dar muzica lor este, de asemenea, prea rar interpretată. Duo-ul își propune să aducă în prim plan compozițiile acestor autori lipsiți de noroc, care au suferit din cauza celui de-al Treilea Reich și a Germaniei naziste o anihilare fizică și culturală. Duo-ul este format din Davide Casali, clarinetist, dirijor și directorul artistic al Festivalului “Viktor Ullmann”, și din Pierpaolo Levi, pianist de renume internațional, expert în muzică “Degenerată” și “Concentraționară”.

casaliDavide Casali s-a născut la Trieste, în 1970. Este licențiat la Conservatorul Tartini din Trieste, secția clarinet, unde a studiat și compoziție, chitară clasică și flaut dulce. A studiat apoi dirijatul cu maestrul Francesco Mander, continuând la European Conducting Academy, sub îndrumarea maeștrilor Romolo Gessi și Wilfried Tachezi. Se dedică în principal muzicii clasice, contemporane și etnice, dar cu precădere muzicii și culturii ebraice. În 1990 a fondat orchestra Abimà, alături de care desfășoară o intensă activitate concertistică în întreaga Italie, acordând o atenție deosebită operelor contemporane și compozițiilor rar interpretate. Din 2014 este directorul artistic al Festivalului Viktor Ullmann, în cadrul căruia a promovat numeroase opere interpretate în premieră absolută.

2-pierpaolo-levi-pianofortePierpaolo Levi a absolvit Conservatorul “C. Monteverdi” din Bolzano și Academia Filarmonică din Bologna sub îndrumarea profesoarei Nives Caetani Buzzai. Invitat foarte des la Paris și Londra, a interpretat de trei ori integrala Rapsodiilor Ungare ale lui Liszt, același program fiind înregistrat de RAI. Este adesea invitat de instituții muzicale ca membru al juriului în concursuri de pian naționale și internaționale și colaborează cu prestigioasa școală de pian din Bangkok, “Nat Studio”. În iunie 2006 a interpretat, în premieră absolută la Risiera di San Sabba de la Trieste, singurul lagăr de exterminare din Italia, muzică de autori evrei compusă în lagărele naziste. Același program a fost reluat cu ocazia Zilei Memoriei din 2007, în cadrul unui Colocviu organizat de Universitatea din Calabria, sub patronajul Președinției Republicii Italiene.

This entry was posted in 2019, Arhiva, Program. Bookmark the permalink.